dilluns, 26 de novembre del 2012

LES TIC APLICADES A L'EDUCACIÓ II



Seguint una mica el fil de la darrera entrada i després d'haver llegit alguns articles; intentaré respondre a algunes de les preguntes que vaig plantejar a l'inici de l'entrada anterior.

En l’actualitat, les noves tecnologies estan cada cop més presents a la nostra societat. Les escoles, com agent educatiu, han d’utilitzar aquestes Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per formar i preparar als seus alumnes, perquè quan acabin l’Educació Secundaria Obligatòria, disposin d’unes habilitats per cercar, obtenir, processar, comunicar informació i transformar-la en coneixements. 

Les institucions educatives han de ser obertes i flexibles als avanços que es produeixen a la societat, per introduir-los i adaptar-los a les necessitats dels alumnes. 

El sistema educatiu afavoreix l’alfabetització digital, introduint cada dia més canvis a les aules que fan de les TIC un instrument quotidià per al fi educatiu, ja que els nins assumeixen amb total normalitat la presència de les TIC, conviuen amb elles i les adopten sense dificultat per al seu ús quotidià. Així doncs, la introducció de les TIC en l’aula ha de venir acompanyada d’una formació als mestres ja que això suposa un canvi metodològic en la pràctica diària. 

Parlant amb alguns companys mestres tant d'escoles concertades com d'escoles públiques es queixen que hi ha molt poques places per a formar-se. Que hi ha moltes editorials que fan una clara aposta per materials digitals i regalen pissarres digitals a les escoles però després s'ofereix poca formació per als docents.

El procés de introduir les TIC en l’àmbit escolar s’ha de fer des de l’etapa d’infantil. Aquest primer contacte amb les TIC ha de realitzar-se en les mateixes activitats, seqüències, unitats didàctiques o projectes de treball que s’estan treballant en aquest moment dins l’aula i no utilitzar-les de manera aïllada i inconnexa amb els coneixements adquirits. 
Per ajustar les programacions d’aula es dissenyaran les activitats i així es prescindirà de l’ús de materials comercials que no s’adaptin a les necessitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada